Nieuws verdwenen mannen

You are currently browsing the archive for the Nieuws verdwenen mannen category.

Op 19 en 20 november 2020 was Svetlana Tichanovskaya in Nederland. Zij is op 9 augustus 2020 gekozen tot president van Belarus, maar moest het land verlaten na de frauduleuze uitslag. De burgers kwamen massaal opstand tegen de verkiezingsfraude en tegen het geweld van het regime dat daar op volgde. Demonstraties houden nu al meer dan 100 dagen aan. In de media en vooral via de Telegram-kanalen is dit goed te volgen.

 

Svetlana Tichanovskaya sprak onder andere met premier Mark Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, leden van de Tweede Kamer, vertegenwoordigers van de FNV en andere ngo’s zoals Amnesty International en het Netherlands Helsinki Comité.

Valeriya Krasovskaya mocht haar namens de Belarus-diaspora een vraag stellen en vroeg of er ook  aandacht is voor de verdwijningen in 1999 en 2000. Svetlana Tikhanovskaya antwoordde dat dit onderwerp  in haar gesprekken met  regeringsleiders regelmatig ter sprake komt, ook in het gesprek met Mark Rutte. Inderdaad “verdwenen, maar niet vergeten en ook niet vergeven”, ook al krijgt de actualiteit nu meer aandacht, zoals de recente dood van Roman Bondarenko.

EenVandaag zond op zaterdag 21 november een item uit over het bezoek van Svetlana Tichanovskaya aan Nederland met daarin een uitvoerig interview met Valeriya Krasovskaya waarin zij haar visie gaf op het heden en de onvoltooid verleden tijd.

Mensenrechtenactivist Aleh Volchek weet het zeker: het enige spoor naar de daders van de verdwijningen is te vinden in Wit-Rusland. De daders zijn bekend, maar onderzoek vindt niet plaats. Hoewel er nog steeds EU-sancties zijn tegen de daders is er nauwelijks internationale druk meer op het regime.

 

Bron: Charter97

16 september 1999 verdween Viktor Gonchar. Drie jaar daarvoor is hij uit zijn functie als voorzitter van de Centrale Verkiezingscommissie gezet. Het begin van de politieke chaos waarin Wit-Rusland zich nu bevindt volgens Belorusskaya Pravda, geciteerd op Charter 97. Geen enkele verkiezing na 1996 is internationaal erkend.

 

« Older entries