In maart 2006 won president Loekasjenka opnieuw de verkiezingen in Wit-Rusland. Deze verkiezingen gingen gepaard met ernstige vormen van repressie, waarbij voornamelijk jonge activisten werden opgepakt en beboet, maar ook presidentskandidaat Alyaksandr Kazulin werd gearresteerd. Velen van hen werden veroordeeld op grond van het nieuwe wetsartikel 193-1 dat in december 2005 was aangenomen.
Deze wet verbiedt elke activiteit in het kader van het lidmaatschap van een niet geregistreerde NGO. Aangezien het in Wit-Rusland zeer moeilijk is een organisatie te laten registeren, zeker als die een ongewenst politiek standpunt vertegenwoordigd of zich met mensenrechten bezig houdt, vormt dit wetsartikel een belemmering van het recht op vrije meningsuiting. Volgens Amnesty International is dit artikel dan ook in strijd met de Wit-Russische grondwet en het recht op vereniging uit het VN Verdrag inzake Burger- en Politieke Rechten waarbij Wit-Rusland is aangesloten.
Eén van de activisten die op grond van deze wetgeving gearresteerd werd, was Zmitser Dasjkevitsj. Amnesty International adopteerde hem als gewetensgevangene en voerde groot actie voor hem. Overal ter wereld vouwden Amnestyleden papieren kraanvogels om op een symbolische wijze om Dasjkevitsj’ vrijlating te vragen (Zie: http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/feature-stories/International-Youth-Day-winging-it-for-freedom-120807 ). In Amsterdam voerden studenten een fotoactie uit om aandacht te vragen voor zijn situatie. Uiteindelijk werden meer dan 11.000 papieren kraanvogels aangeboden aan de Wit-Russische minister van buitenlandse zaken Naumov. Begin 2008 werd Zmitser Dasjkevitsj vervroegd vrijgelaten.
Amnesty International zag deze vrijlating als een teken dat het Wit-Russische regime toch gevoelig is voor druk van buitenaf en besloot de druk op te voeren. Bovendien waren er meer positieve tekenen die de hoop op veranderingen op het gebied van de mensenrechten in Wit-Rusland levend hielden. Zo werden in 2008 behalve Dasjkevitsj ook Alyaksandr Zdzvizjkou en Alyaksandr Kazulin vrijgelaten, waarvoor Amnesty International actie had gevoerd. Amnesty richt haar aandacht nu op de afschaffing van wetsartikel 193-1 op grond waarvan nog steeds activisten veroordeeld worden. Inmiddels worden activitisten niet meer gevangen gezet vanwege de overtreding van dit artikel, maar worden er voornamelijk geldboetes opgelegd. Daarnaast worden scholieren en studenten regelmatig geschorst of geheel van school gestuurd na hun veroordeling op grond van artikel 193.
Je kan hiertegen protesteren door een brief in het Engels of Russisch te sturen naar de minister van onderwijs in Wit-Rusland. Een voorbeeldbrief is te downloaden op: http://www.amnesty.nl/in_actie_actie/44547